About Store Forum Documentation Contact
Donations:
169$/mo



Post Reply 
import heightmap
Author Message
Chris31 Offline
Member

Post: #1
import heightmap
Hi, i currently try to import a heightmap from l3dt or terragen to WE but i dont know exactly what to do.
I created in L3DT a 2024x2024, 1000 m horiz. Scale with 64 HF/DM ( 2048*2048km) ratio and exported the heightfield map to bmp(is this a good format for esenthel?). Now i dont know what values i have to choose when i import the bmp in the WE. What x, x, z,z, maxY values do i have to choose to get exactly what i see in L3DT?

thanks
(This post was last modified: 01-24-2010 08:45 PM by Chris31.)
01-24-2010 08:44 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Esenthel Offline
Administrator

Post: #2
RE: import heightmap
x,x z,z are area coordinates (area size is default 32 meters, it can be changed when you select menu\new world)

miny/maxy are in meter units
01-24-2010 08:46 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Chris31 Offline
Member

Post: #3
RE: import heightmap
thanks for the fast answer. As a beginner i hope i did understand right.
So, when i try to import a heightmap of the size i mentioned above, i have to use these values from starting area position x,z 0 :
x: 0
x: 32000 ( 2048km / 64 m )
z: 0
z: 32000( same math )
maxY: 5000 ( is it right thats the value for the max height of "montains"? If yes, what happens to heigths above this value? )

ok i tried this out and as i expected, this data is too large smile, i get an error message 'cant allocate 65536 bytes of memory'.
What is the max value you can import a heightmap?

thanks
01-24-2010 09:08 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Esenthel Offline
Administrator

Post: #4
RE: import heightmap
"2048*2048 km" are you sure?
even MMO's use some reasonable scale of 20km (which is already huge) but not 2048 km
01-24-2010 09:14 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rofar Offline
Member

Post: #5
RE: import heightmap
I think you want your heightmap dimensions scaling to be 0.5m. Therefore if you have a heightmap of dimensions 2048x2048 (pixels), your world size would be 1024x1024 meters. This would equate to 32 x 32 grid sections in the world editor.
01-24-2010 10:43 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Chris31 Offline
Member

Post: #6
RE: import heightmap
yes thats it, maybe my map was a little bit too big.
One more question, is it somehow possible to take over textures from the map in L3DT to WE?
01-25-2010 01:41 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Esenthel Offline
Administrator

Post: #7
RE: import heightmap
not yet, but when I'm done with adding some new key features to EE, I'm planning to look into l3dt formats, and see if I can add importing them into WE automatically.
01-25-2010 04:09 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Chris31 Offline
Member

Post: #8
RE: import heightmap
that would be very nice smile. Without L3DT are there any other possibilities to import heightmap + textures from any other external program?
01-26-2010 02:25 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Esenthel Offline
Administrator

Post: #9
RE: import heightmap
heightmap yes, but materials need to be applied manually
01-26-2010 04:23 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mikesanimation Offline
Member

Post: #10
RE: import heightmap
(01-25-2010 04:09 PM)Esenthel Wrote:  not yet, but when I'm done with adding some new key features to EE, I'm planning to look into l3dt formats, and see if I can add importing them into WE automatically.

That would be awesome smile
01-29-2010 04:33 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply